Har du enten for store eller for små kartofler?
Man har nu
fundet ud af, at man kan få kartofler til at svulme op ved hjælp af en kemisk
proces kaldet osmose.
Artikel
af: Anders Munch Riisgaard
Får du svært ved at
få budgettet til at række, når der skal købes julemad til hele familien?
Tricket går
ud på, at man skal få en kartoffel til at svulme op. Man starter med at skære
kartoflen i stykker, derefter vejer man alle stykkerne grundigt, og giver dem
numre, alt efter hvor mange man har lavet. Du skal nu ligge dine kartofler ned
i et glas, hvor de skal ligge i blød i henholdsvis 0%, 0,5%, 1%, 2% og 5%
saltvand. Dine kartofler skal nu ligge i glassene i køleskabet, hvor de skal stå
i en uges tid.
Når du tager
dem op, skal du veje dem igen, for at se om de er vokset. Du vil kunne se på
vægten af dine kartofler, at de kartofler som har ligget i den mindste
salt koncentration, vil være de største, og det vil være dem som har ”taget mest
på”.
Teoretisk forklaring
Kartoflerne
vokser mere, hvis salt koncentrationen inden i kartoflerne er større end
koncentrationen af salt i vandet, som de flyder rundt i. Det modsatte gør sig
gældende hvis kartoflerne ligger i en høj saltopløsning. Det vil få kartoflen til
at skrumpe.
Facts
· * Osmose sker hele tiden inden i kroppen
· * Det er cellemembranen som holder ”styr” på
osmose
· * Osmose sker ved diffusion
· * Høj salt koncentration i vandet = Kartoflen
skrumper
· * Lav salt koncentration i vandet= kartoflen bliver
større.
Osmose
Derfor skrumper eller vokser kartoflen.
Måden det
sker på er ved osmose. Osmose går ud på, hvis for eksempel der er 200 perler
udenfor kassen, men kun 100 inden i kassen, vil osmose sørge for, at der bliver
skabt en udligning. Det vil sige, at det sted hvor der er flest perler, automatisk
vil begynde at ”suge” perlerne, så koncentrationen bliver lige stor på begge
sider. Det vil sige, at der vil komme til at være 150 perler begge steder. I
forsøget med kartofler handler det om, at kartoflerne som flyder rundt i en lav
koncentration af salt, vil komme til at svulme op, da saltet inde i kartoflen
suger vandet til sig, for at få koncentrationen udjævnet. Hvis blandingen i
gasset derimod har en høj saltopløsning, vil kartoflen afgive sit eget vand, og
optage salt, for at lave koncentrationen balanceret. Når kartoflen afgiver alt
sit vand, vil den skrumpe.
Youtube video: https://youtu.be/7cr8yK2S1VI
Ingen kommentarer:
Send en kommentar