torsdag den 17. november 2016

Osmose i kartofler

Har du enten for store eller for små kartofler?

Man har nu fundet ud af, at man kan få kartofler til at svulme op ved hjælp af en kemisk proces kaldet osmose.
Artikel af: Anders Munch Riisgaard



Får du svært ved at få budgettet til at række, når der skal købes julemad til hele familien?
Tricket går ud på, at man skal få en kartoffel til at svulme op. Man starter med at skære kartoflen i stykker, derefter vejer man alle stykkerne grundigt, og giver dem numre, alt efter hvor mange man har lavet. Du skal nu ligge dine kartofler ned i et glas, hvor de skal ligge i blød i henholdsvis 0%, 0,5%, 1%, 2% og 5% saltvand. Dine kartofler skal nu ligge i glassene i køleskabet, hvor de skal stå i en uges tid.
Når du tager dem op, skal du veje dem igen, for at se om de er vokset. Du vil kunne se på vægten af dine kartofler, at de kartofler som har ligget i den mindste salt koncentration, vil være de største, og det vil være dem som har ”taget mest på”.

Teoretisk forklaring
Kartoflerne vokser mere, hvis salt koncentrationen inden i kartoflerne er større end koncentrationen af salt i vandet, som de flyder rundt i. Det modsatte gør sig gældende hvis kartoflerne ligger i en høj saltopløsning. Det vil få kartoflen til at skrumpe.

Facts

·        *  Osmose sker hele tiden inden i kroppen
·        *  Det er cellemembranen som holder ”styr” på osmose
·         * Osmose sker ved diffusion
·         * Høj salt koncentration i vandet = Kartoflen skrumper
·        *  Lav salt koncentration i vandet= kartoflen bliver større.

Osmose
Derfor skrumper eller vokser kartoflen.
Måden det sker på er ved osmose. Osmose går ud på, hvis for eksempel der er 200 perler udenfor kassen, men kun 100 inden i kassen, vil osmose sørge for, at der bliver skabt en udligning. Det vil sige, at det sted hvor der er flest perler, automatisk vil begynde at ”suge” perlerne, så koncentrationen bliver lige stor på begge sider. Det vil sige, at der vil komme til at være 150 perler begge steder. I forsøget med kartofler handler det om, at kartoflerne som flyder rundt i en lav koncentration af salt, vil komme til at svulme op, da saltet inde i kartoflen suger vandet til sig, for at få koncentrationen udjævnet. Hvis blandingen i gasset derimod har en høj saltopløsning, vil kartoflen afgive sit eget vand, og optage salt, for at lave koncentrationen balanceret. Når kartoflen afgiver alt sit vand, vil den skrumpe.
















Ingen kommentarer:

Send en kommentar