torsdag den 17. november 2016

Skal du på stranden til sommer?



Skal du på stranden til sommer? Så lad vær med at gå til disse hav
Forskere advarer mod havvandet disse specifikke steder fordi det kan dræbe!

 Af Frederik Hestbæk - 8-11/16

                     Foto: Strand i turistområdet i Tyrkiet

Går du nogensinde på stranden?, hvis du går ved dette type hav, så skal du passe på, der er nemlig en chance for at det kan koste dig livet. Men hvis du er på denne strand så lad vær med at gør denne ene ting.

Forskere advarer mod at være for meget på strande ved salthav fordi det kan dræbe dig. Du skal sørge for at holde din mund lukket når du er i vandet og fordi hvis du får for meget saltvand indenbords så kan det dræbe.

Faren ved saltvand:
Faren ved dette er at når kroppen får for meget salt indenbords, så vil kroppen gerne have udlignet saltindholdet i hele kroppen så det er ens over det hele. Det er farligt når kroppen skal udligne salt og vand indholdet i kroppen fordi så kan den tage vandet fra et andet sted. 

Det sted har måske brug for vandet det gør at kroppen hurtigere bliver dehydreret. Der er også en fare for at den kan påvirke blodtrykket, hvor kroppen også sender vand for at hjælpe med at udligne trykket. Hvis kroppen ikke kan udligne blodtrykket gør det at blodtrykket kan stige til dødeligt niveau.

Kort om forsøget:

Grunden til dette er det biologiske fænomen Osmose. Forskere på Erhvervsskolerne Aars HTX afdelingen har lavet et forsøg der viser effekterne af osmose på kartofler. Det gjorde de ved at putte kartofler i 6 forskellige reagens glas sammen med forskellige saltopløsninger og vand og så se de på forskellen af vægten på kartoflerne.


Det var faktisk meget overraskende, hvor meget forskel der var på vægten af kartoflerne for hver saltopløsning. siger Casper Møller, Forsker på Erhvervsskolerne Aars 1mt-klassen, der var både stigning af vægt og fald, faldet viste sig først efter 1%. Men meget overraskende var et ved en 5% saltopløsning havde den et vægttab på 27,5%.  

Grunden til osmose:

Grunden til at osmose gør at kartofler og organer skrumper, er pga. cellevæggen. Den fungere som et filter eller en firewall, den lader nogle stoffer komme igennem og andre afviser den, så den også er kaldet semipermeabel. Vand kan frit komme ud og ind pga. af diffusion. 
Diffusion er hvor vandet presse sig derhen, hvor der ikke er så meget vand. Når der sker diffusion så er det en osmose. Det vi viser ved forsøget er at jo mere salt man putter ned i omgivelserne, jo mere skrumper kartoflen. Det er det der sker med vores organer, de vil meget gerne af med overflødig salt som den gør ved at svede og ved at urinere.  



Forskerne har også lavet en lille kampagne video mod at drikke af havvandet fordi det netop kan dræbe folk, og der er op til flere folk der dør af det om året.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar