torsdag den 17. november 2016



Kan kiwien blive en anden farve?





Teorien var at man kunne bruge DNA-oprensning af celler fra Kiwien, til at ændre på farven på en kiwi. Men denne teori fejlede. Men hvordan laver man egentlig et forsøg med DNA-oprensning og hvorfor? Og hvad kan vi bruge det til?

Skribent; Helle Jakobsen
HTX, gymnasie elev


Hvad er meningen?
Hvorfor skulle man lige vælge at ændre på farven på en kiwi, og hvorfor er det interessant for os normale mennesker? Der er et meget simpelt svar til det hele, og det der er at folk er interesseret i udvikling, og folk vil hele tiden have det der er ’’nyt og hipt’’, vores generation er besatte på at være unikke og at få noget ud af det liv som venter os. Det man at man gerne vil fremstå som den der har mest styr på tingende eller den som har det smarteste. Ungdommen i dag, er besatte at den ide at jo bedre man er til at selv-iscenesætte sig selv jo smartere og mere populær er man. Så hvad ville der skulle til, for at lave det forsøg som skulle have hjulpet folk med at selv-iscenesætte sig selv med?



De mange processer til forsøget

Der var mange processer. Man skal starte med at måle op til kiwi-opløsningen Så hælder man 3g NaCl og 10 mL opvaskemiddel op i et bægre, og det gør man fordi, at opvaskemidlet er fedt opløsende, som vi skal bruge når cellemembranen består af fedt. Samt salt som neutralisere phosfat gruppen, som ændre DNA-molekylet til en neutral ladning. 
Så kommer man kiwien i vores opløsning, da det er kiwien man skal bruge for at få DNA- molekyler fra. Så flytter man bægerglasset over i et vandbad der havde en konstant temperatur på 60 C i 15 minutter, som gør at proteinerne bliver opløst.
Derefter flytter man det over i is-vand, som sikrer os at man ikke ødelægger det DNA som er i kiwi-opløsningen. Så kommer man kiwi-opløsning i en blender, så det blev mere til et ekstrakt. Hvorefter man skal huske at si kiwi-opløsningen, da man skal fjerne det frugtkød der kunne være tilbage i kiwi-opløsningen.

Sidste proces
Dernæst kommer man kiwi-ekstraktet i et reagensglas, hvor man skal hælde 3 dråber protease i, som kunne opløse de rest proteiner der kunne være tilbage i blandingen.
Så hælder man ethanol i, for at trække DNA-molekylet ud af kiwi ekstraktet, og det er fordi at DNA-molekylets opløselighed, er mere opløselig end vand, og derved har nemmere ved at ligge sig øverst i blandingen. Resultatet er så at man kan se DNA-molekylerne i ethanolen som ligger i toppen. DNA-molekylerne ligger i nogle små kugler, der minder om små gennemsigtige snebolde.

Fremtidshåb for lilla kiwi
Man kan sige at vores teknologi er kommet ret langt i forhold til for 50 år siden, så der er da store håb for at det vil ske en dag. Og til sidst vil man også kunne ændre på kiwiens smag men kan man så kalde det en kiwi mere?

På hvilken måde kan vi bruge det i hverdagen?
Man kan sige at det ville gøre os mere handels dygtige, hvis man kunne fremstille unikke og specielle kiwier. Så vil vi komme til at møde de farvede kiwier engang, man kan kun håbe. Hvordan ville ungdommen bruge ’’den farvede kiwi’’ det ville de ved at lægge den på Instagram eller Snapchat, nogle af de mange medier som ungdommen og det meste af den ældre befolkning benytter sig af for at være det de kalder for ’’social’’.


Her er en video der forklare selve forsøget. 
https://www.youtube.com/watch?v=-QfC9rk6ZmA&feature=em-upload_owner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar