onsdag den 16. november 2016

Sådan vokser du eller taber dig ved osmose - Eller hvad?


Sådan vokser du eller taber dig ved osmose - Eller hvad?
Midlertidig slankekur

Dette spørgsmål kunne jeg godt tænke mig at få afklaret. Tænk hvis man kunne tabe sig på rekordtid. fx 5 kg på 24 timer. Men kan det overhoved lade sig gør og kan vi bevise osmose. Ok vi starter med at se hvad osmose overhoved er. Ja osmose er kort fortalt en proces hvor celler afgiver eller modtager vand. Sagt på en anden måde en proces hvor vand vandre ind eller ud af celler. Det gør de fordi cellerne har deres maksimale kræfter til at udrette deres formål, når de har den samme koncentration indenfor og udenfor cellen.  

Hvorfor vandre vand

Der er vand inde i alle celler. Men koncentrationen af vand er forskellig alt efter hvor stor koncentrationen er af andre stoffer i vandet. Fx hvis der i en celle er meget salt i vandet. Vil denne celle prøve at suge så meget vand som muligt fra nabocellen/omgivelserne, for at de to celler har sammen koncentration af vand. Cellerne går efter det osmotiske tryk(At der er den samme koncentration af vand på begge sider af cellen). Vandring af vand kan kaldes diffusion

Diffusion

Den proces der driver molekylerne igennem cellemembranen kaldes diffusion. Hvis koncentrationen af molekyler er højere et sted end et andet, vil molekylerne diffundere til området med lavere koncentration. Uden brug af energi. Transport af molekyler fra lav til høj koncentration kræver altid energi,. Diffusion gennem cellemembranen er dog ikke kun vand, men også andre mindre molekyler som celler har brug for. 

Forsøg

Ja det er meget kompliceret, og så alligevel ikke. For at gøre det letforståeligt kan vi forklare det med et forsøg. Nemlig Osmose i kartofler. Forsøget handler grundlæggende om at man skal finde ud af hvad saltkoncentrationen er i en kartoffel. Grunden til at jeg vælger kartofler er at de er lette at havde med at gøre, men man kan også gøre det med andre levende organismer. Godt, man starter med at blande nogle forskellige saltkoncentrationer (0,0 %, 0,50 %, 1,0 %, 2,0 %, og 5,0 %) i hvert sit reagensglas. Så skærer man et vejet stykke kartoffel ud til hvert reagensglas. PS. kartoffelstykkerne skal ikke være større end at de er dækket med saltopløsningen i reagensglasset. Husk at skrive kartoflens vægt og hvad saltkoncentrationen er på hvert reagensglas + at sætte stanniol på for at der ikke kommer andre stoffer i forsøget. Herefter sæt reagensglasende i køleskabet i en uge. Nu kan vi veje vores kartoffelstykker og se at vægten er stegen eller faldet (se nederste tabel). Som man kan se på den nederste tabel, har man ved en saltkoncentration på 1% en stigning i kartoflens vægt og ved 2% falder vægten igen. Dermed kan vi konkludere at kartoflens saltkoncentration ligger på ca. 1,5% .

  
1. Her kan saltopløsning, 2. Hvordan vi skælder kartoflen i stykker 3. Hvor vi har puttet vores kartoffelstykker i saltopløsning.  

% salt i vandet
0
0,5
1,0
2,0
5,0
Masse i g
før
3,23
3,60
2,92
3,10
3,40
Masse i g
efter
4,39
4,05
3,45
2,82
2,60

Som man kan se stiger massen ved en koncentration af salt på mellem 0-1 og begynder at falde ved en koncentration på 2,0 og opad.


Som man kan se her skærer x og y aksen hinanden i punkt 1,5. Derfor kan vi konkludere at kartoflen må have en saltkoncentration på 1,5%.

Konklusion

Som man kan se gennem vores forsøg kan vi konkludere at osmose sagtens kan lade sig gøre og er en nødvendig del af cellernes måde at arbejde sammen med hinanden på. Osmose på mennesker ville kunne lade sig gøre men det er ikke afprøvet endnu. Hvis man vil prøve det. skal man ligge i et kar med rent salt og man skal være tildækket. så vil man muligvis se efter 24 timer at ens vægt er faldet. Vægten taget dog på igen fordi kroppen suger fugt ud af luften og ved indtagelse af væske fordi cellerne hungre efter vand . 

Her er en lille video til beskrivelse af Osmose og diffusion af andre stoffer igennem cellemembranen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar