tirsdag den 8. november 2016

Saltforbrug
dårligt for
vores kartofler
Elever på Erhvervsskolerne Aars i Vesthimmerlands kommune har lavet nogle forsøg hvori de fastslog at salt har en stor effekt på kartofler.

Læs også:




Forsøget.


I denne øvelsen undersøges tre ting:

- Sammenhængen mellem vand/salt-koncentration og et biologisk materiales (kartoflens) masseændringer

- Hvilken koncentration af salt modsvarer kon­centrationen inde i kartoffelcellerne


- Saltkoncentrationen af en ukendt opløsning af NaCl[Natriumklorid] vurderes ved at sammenligne med data for de kendte koncentrationer

Når man arbejder med levende celler, herunder stamceller, er det vigtigt, at cellerne holdes i et miljø, der ligner deres omgivelser i kroppen. 
En af de faktorer, som har betydning, er de osmotiske forhold omkring cellen. 

Cellens opbygning

En celle består blandt andet af en cellekerne og en cellemembran. 
Cellemembranens formål er at styre hvad der kommer ind og ud af cellen. Cellemembranen er således med til at regulere det indre miljø. 
Cellemembranen består hovedsageligt af phosphorlipider. Phosphorlipider har en hydrofil (vandelskende) del og en lipofil (fedtelskende) del. Cellemembranen er semipermeabel dvs. at kun nogle stoffer kan trænge uhindret igennem som fx O2, CO2 og N2, andre trænger vanskeligt igennem og nogle stoffer kan slet ikke trænge igennem cellemembranen.




Formål.


Vores formål med dette forsøg var at kunne bevise saltens effekt på kartofler efter noget tid hvor det står og har mulighed for at kunne lave en reaktion.
En af vores mål for forsøget var følgende:
Sammenhængen mellem vand/salt-koncentration og et biologisk materiales (kartoflens) masseændringer.

Kartoffelceller indeholder meget stivelse. Ligesom andre celler indeholder de også mange andre store molekyler og salte samt en del vand. 

Men hvis koncentrationen af salt eller store molekyler uden for cellerne er højere end indeni, vil der ske en ”nettotransport”(det er hvis der er en ulige mængde af fraførsel/tilførsel af  vand ud af cellerne).

Man kan nærmest kalde det et osmotisk sug, idet den høje koncentration af salt eller store molekyler trækker vand ud af cellerne. Hvis omvendt koncentrationen af salt eller store molekyler er lav uden for cellerne i forhold til indeni, vil vand trækkes ind i cellerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar