Saltforbrug
dårligt for
vores
kartofler
Elever på Erhvervsskolerne Aars i Vesthimmerlands kommune har
lavet nogle forsøg hvori de fastslog at salt har en stor effekt på kartofler.
Læs også:
Forsøget.
I denne øvelsen undersøges tre ting:
- Sammenhængen mellem vand/salt-koncentration og
et biologisk materiales (kartoflens) masseændringer
- Hvilken koncentration af salt modsvarer koncentrationen
inde i kartoffelcellerne
- Saltkoncentrationen af en ukendt opløsning af
NaCl[Natriumklorid] vurderes ved at sammenligne med data for de kendte koncentrationer
Når man arbejder med levende celler, herunder stamceller, er
det vigtigt, at cellerne holdes i et miljø, der ligner deres omgivelser i
kroppen.
En af de faktorer, som har betydning, er de osmotiske forhold omkring
cellen.
Cellens opbygning
Cellemembranens formål er at styre hvad der kommer ind og ud
af cellen. Cellemembranen er således med til at regulere det indre miljø.
Cellemembranen består hovedsageligt af phosphorlipider. Phosphorlipider har en
hydrofil (vandelskende) del og en lipofil (fedtelskende) del. Cellemembranen er
semipermeabel dvs. at kun nogle stoffer kan trænge uhindret igennem som fx O2,
CO2 og N2, andre trænger vanskeligt igennem og nogle
stoffer kan slet ikke trænge igennem cellemembranen.
Formål.

En af vores
mål for forsøget var følgende:
Sammenhængen mellem vand/salt-koncentration og et biologisk materiales
(kartoflens) masseændringer.
Kartoffelceller indeholder meget
stivelse. Ligesom andre celler indeholder de også mange andre store molekyler
og salte samt en del vand.
Men hvis koncentrationen af salt eller store
molekyler uden for cellerne er højere end indeni, vil der ske en ”nettotransport”(det
er hvis der er en ulige mængde af fraførsel/tilførsel af vand ud af cellerne).
Man kan nærmest kalde det et
osmotisk sug, idet den høje koncentration af salt eller store molekyler trækker
vand ud af cellerne. Hvis omvendt koncentrationen af salt eller store molekyler
er lav uden for cellerne i forhold til indeni, vil vand trækkes ind i cellerne.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar