Kog aldrig kartofler i saltvand!
Efter mange biologiske forsøg med transport af saltvand i kartofler er det blevet bevist at det kan være farligt at koge kartofler i for saltet vand.
Efter mange biologiske forsøg med transport af saltvand i kartofler er det blevet bevist at det kan være farligt at koge kartofler i for saltet vand.

Kasper Nystrup-Eriksen
Kaspern-e@hotmail.dk
Celler i kartoffel
Når man arbejder med levende celler er det vigtigt de bliver holdt i et miljø som ligner menneskekroppen. En celle består blandt andet af en kerne og en membran - Membranens formål er at styre, hvad der kommer ind og ud af cellen, derfor har man forsøgt med ikke saltet vand og meget saltet vand.
Når man arbejder med levende celler er det vigtigt de bliver holdt i et miljø som ligner menneskekroppen. En celle består blandt andet af en kerne og en membran - Membranens formål er at styre, hvad der kommer ind og ud af cellen, derfor har man forsøgt med ikke saltet vand og meget saltet vand.
Kartoffelforsøget
En gruppe af forskere i Wales, forsøgte på at finde ud af hvad der ville ske, hvis man kogte kartofler i for saltet vand og ikke saltet vand.
Det viser sig at i det ikke saltet vand, bliver vandet trukket ind i kartoflen, fordi den optager vand, derefter bliver dens konsistens blød
Nøjagtig som almindeligvis kogning af kartofler.
Men det meget saltet vand var en helt anden historie. Forskerne skulle med sigende have oplevet fænomenet ”osmose” som sker,
når kartoflens celler er i en forskellig koncentration af saltvand, altså kartoflens celler flytter rundt på vandet, fordi kartoflens salt indhold er forskellig fra saltvandet. Forskerne brugte en ”mættet” blanding som betyder at vandmængden ikke kan optage mere salt. Kartofler kan tilbageholde en hvis mængde vand og salt i cellen, cellernes såkaldte ”osmotiske tryk”. Indholdet af stivelse er højt i kartofler og temperaturen for den høje saltkoncentration ramte over kogepunktet, kartoffelcellerne kunne ikke holde på saltvandet og det osmotiske tryk blev for stort.
Til sidst eksploderede kartoflen.
En gruppe af forskere i Wales, forsøgte på at finde ud af hvad der ville ske, hvis man kogte kartofler i for saltet vand og ikke saltet vand.
Det viser sig at i det ikke saltet vand, bliver vandet trukket ind i kartoflen, fordi den optager vand, derefter bliver dens konsistens blød
Nøjagtig som almindeligvis kogning af kartofler.
Men det meget saltet vand var en helt anden historie. Forskerne skulle med sigende have oplevet fænomenet ”osmose” som sker,
når kartoflens celler er i en forskellig koncentration af saltvand, altså kartoflens celler flytter rundt på vandet, fordi kartoflens salt indhold er forskellig fra saltvandet. Forskerne brugte en ”mættet” blanding som betyder at vandmængden ikke kan optage mere salt. Kartofler kan tilbageholde en hvis mængde vand og salt i cellen, cellernes såkaldte ”osmotiske tryk”. Indholdet af stivelse er højt i kartofler og temperaturen for den høje saltkoncentration ramte over kogepunktet, kartoffelcellerne kunne ikke holde på saltvandet og det osmotiske tryk blev for stort.
Til sidst eksploderede kartoflen.
Salt kan dræbe
Dræbersnegle elsker at indtage de danske haver, hvis man vil have en effektiv løsning mod invasionen af snegle, kan helt almindelig bordsalt bruges flittigt.
Salt har en effektiv virkning på dræbersnegle, der skal blot drysses lidt på sneglen og den vil hurtigt gå i opløsning, og derefter blive dræbt.
Dræbersnegle elsker at indtage de danske haver, hvis man vil have en effektiv løsning mod invasionen af snegle, kan helt almindelig bordsalt bruges flittigt.
Salt har en effektiv virkning på dræbersnegle, der skal blot drysses lidt på sneglen og den vil hurtigt gå i opløsning, og derefter blive dræbt.
Når
man drysser salt på sneglen vil det lægge sig på overfladen, dette starter
osmosen og vandet inde i sneglen bevæger sig ud og saltet ind i sneglen. Dette
udtørrer sneglen og den dør.
Mennesker kan også dø af for meget salt, dog fungerer dette ikke på samme måde. Hvis man indtager for store mængder salt, kan den menneskelige krop udtørre, fordi kroppens vand vil udligne saltet, hvilket medfører kroppens celler dør.
Sådan koger du kartofler! Følg linket: https://youtu.be/dTU426c1040
Mennesker kan også dø af for meget salt, dog fungerer dette ikke på samme måde. Hvis man indtager for store mængder salt, kan den menneskelige krop udtørre, fordi kroppens vand vil udligne saltet, hvilket medfører kroppens celler dør.
Sådan koger du kartofler! Følg linket: https://youtu.be/dTU426c1040
Ingen kommentarer:
Send en kommentar