søndag den 20. november 2016

Billedresultat for kartoffel bannerSe hvordan du forstørrer dine kartofler!
Ved hjælp af osmose kan du forstørre dine kartofler, ved at tilsætte salt.

Skrevet af Andreas Skødt Poulsen

Har du nogensinde haft det problem at dine kartofler er for små
til den mængde mad du skal lave? Frygt ej! Der er opdaget en ny
metode at forstørre dine kartofler på, så du kan få mere ud af din aftensmad!
I teorien, kan man ved hjælp af noget saltvand forstørre sine kartofler, selvom at det nok ikke er så meget næring i dem efterfølgende. Processen går ud på at du smider dine kartofler i en beholder med saltvand, og derefter skal du lade blandingen med kartofler og saltvand stå i en uge, for at saltvandet kan virke ordentligt.

Den måde at det hele fungerer på er at, når der er en blanding af saltvand som har en større koncentration af vand, end der er koncentration af vand inde i kartoflen, så vil der ske en proces som hedder ”osmose”, osmose går ud på at, når der er en større koncentration af vand udenfor kartoflen, end der er inde i kartoflen, så vil vandet ”transportere” sig selv igennem cellemembranen, for at komme ind i kartoflen, og udligne det ydre miljø med det indre miljø, så der ikke er for stor forskel.


Cellemembranen

En cellemembran er en del af en celle, som har til formål at styre hvad der kommer ind og ud af cellen. Det er kun bestemte stoffer som kan ”transportere” sig selv igennem cellemembranen uden besvær, andre har lidt sværere ved at transportere sig selv igennem cellemembranen, imens andre stoffer slet ikke kan komme igennem af sig selv, hvilket vil se at de har brug for hjælp fra såkaldte ”transportmolekyler”.


Diffusion

Den proces der driver molekylerne igennem cellemembranen kaldes diffusion. Hvis koncentrationen af molekyler er højere et sted end et andet, vil molekylerne diffundere til området med lavere koncentration. Uden brug af energi. Transport af molekyler fra lav til høj koncentration kræver altid energi.


Min video:

https://www.youtube.com/watch?v=0_PKr4dai7g

Ingen kommentarer:

Send en kommentar