
Ved hjælp af
osmose kan du forstørre dine kartofler, ved at tilsætte salt.
Skrevet af Andreas
Skødt Poulsen
Har du nogensinde haft det problem at dine
kartofler er for små
til den mængde mad du skal lave? Frygt ej! Der
er opdaget en ny
metode at forstørre dine kartofler på, så
du kan få mere ud af din aftensmad!
I teorien, kan man ved hjælp af noget
saltvand forstørre sine kartofler, selvom at det nok ikke er så meget næring i dem
efterfølgende. Processen går ud på at du smider dine kartofler i en beholder
med saltvand, og derefter skal du lade blandingen med kartofler og saltvand stå
i en uge, for at saltvandet kan virke ordentligt.
Den måde at det hele fungerer på er at, når
der er en blanding af saltvand som har en større koncentration af vand, end der
er koncentration af vand inde i kartoflen, så vil der ske en proces som hedder
”osmose”, osmose går ud på at, når der er en større koncentration af vand
udenfor kartoflen, end der er inde i kartoflen, så vil vandet ”transportere”
sig selv igennem cellemembranen, for at komme ind i kartoflen, og udligne det
ydre miljø med det indre miljø, så der ikke er for stor forskel.
Cellemembranen
En cellemembran er en del af en celle, som
har til formål at styre hvad der kommer ind og ud af cellen. Det er kun
bestemte stoffer som kan ”transportere” sig selv igennem cellemembranen uden
besvær, andre har lidt sværere ved at transportere sig selv igennem
cellemembranen, imens andre stoffer slet ikke kan komme igennem af sig selv,
hvilket vil se at de har brug for hjælp fra såkaldte ”transportmolekyler”.
Diffusion
Den proces der driver molekylerne igennem
cellemembranen kaldes diffusion. Hvis koncentrationen af molekyler er højere et
sted end et andet, vil molekylerne diffundere til området med lavere
koncentration. Uden brug af energi. Transport af molekyler fra lav til høj
koncentration kræver altid energi.
Min video:
https://www.youtube.com/watch?v=0_PKr4dai7g
Ingen kommentarer:
Send en kommentar